Težave s prevodi tehničnih besedil

prevodi-besedilPrevajanje besedil je delo kot vsako drugo. Zahteva natančnost in strokovno usposobljenost tistega, ki prevaja. Seveda prevajalec ne more jamčiti kvalitete za prevod besedila, ki v izvornem jeziku vsebuje netočne informacije. Vsebinska korektnost oziroma nepravilnosti izhodiščnega besedila so domena tistega, ki daje besedilo prevajalcu v prevod. Kar je logično.

Seveda naročnik ne more vedeti, da besedilo, za katerega želi prevod, vsebuje vrsto vsebinskih napak, saj ne razume jezika. Toda s pomočjo razumevajočega prevajalca se lahko tudi ta nevšečnost uredi v obojestransko zadovoljstvo in pravo končno rešitev. Zato je dialog med prevajalcem in stranko ključnega pomena, ki jo negujejo prevajalske agencije oziroma samostojni prevajalci.

Ljudje imamo navadno največ težav s prevodi tehničnih besedil, kjer je ogromno terminoloških oziroma strokovnih izrazov, ki jih ne znamo prevesti, saj smo za večino od  njih prvič slišali. No, ta problem je rešljiv s pomočjo prevajalca, ki je lahko med drugim strokovno, torej jezikovno usposobljen točno za določeno stroko, kar daje prevajalcu garancijo, da bo naročniku brez velikih težav in hitro zagotovil kakovosten prevod. Če potrebujete več informacij glede tolmačenja, kliknite tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *